Ghee boter

Recept Ghee

ghee boterDeze ghee olie komt uit geklaarde roomboter en bestaat ghee bijna volledig uit gezonde vetten die makkelijk te verteren zijn. Ghee is daarnaast ook zeer hoog in vitamine A en vitamine D wat goed is voor de ogen en bot sterkte. Ghee is dus erg gezond, maar daarnaast geeft het het eten meer smaak! Ghee is ook perfect om in te frituren omdat de rook punt (waar de moleculen af beginnen te breken) 250 °C is, dat is ruim boven de typische gerechten temperaturen van rond de 200 °C en hoger die van de meeste plantaardige oliën. Zonnebloemolie is de slechtste olie om in te frituren blijkt uit de cijfers. Daarnaast word ghee ook soms gebruikt voor het in borstelen van rotie om het meer smaak te geven maar, je kunt ghee werkelijk voor alles gebruiken! Je kunt ghee in de winkel kopen een bekend en goed merk is: Khanum. Dit kan je kopen bij een tropische supermarkt. Maar je kunt het ook gewoon zelf maken wat goedkoper en net even wat gezonder is.

Bereidingswijze: Ghee

  1. Neem tenminste 3 pakken ongezouten roomboter (roomboter is het beste) en breng die aan de kook.
  2. Als al het roomboter gesmolten is en er zich schuim aan de oppervlakte vormt, verminder je het vuur en gooi je de schuim weg (dit zijn de ongezonde vetten en heeft een hoog cholesterol gehalte)
  3. Laat de gesmolten roomboter verder zacht pruttelen.
  4. Het schuim dat zich regelmatig afschuimen.
  5. Laat de boter 30 – 40 min. sudderen tot al het water verdampt is. Op de bodem bevindt zich dan een weinig gestold eiwit dat lichtbruin verkleurd is. De boter zelf is nu transparant goudkleurig en pruttelt nog een beetje maar er ontsnapt geen damp meer. De hele keuken is vervuld van een heerlijke nootachtige geur!
  6. Doe het vuur uit en laat de ghee even afkoelen.
  7. (Optioneel) Filter de ghee door een gestreken handdoek in een droge bokaal met luchtdicht deksel.
  8. Gooi de kleverig bruine neerslag weg, die verhoogt AMA.

Tip

Niet in de koelkast bewaren, want condensatie kan bederf doen ontstaan. Bewaar het buiten de koelkast en gebruik steeds schoon en droog keukengerei.

,

No comments yet.

Geef een reactie