Oliebollen met rozijnen en appel

Oliebollen recept

Oliebollen met rozijnen en appelHet originele recept voor de traditionele Nederlandse oliebollen met rozijnen en appel die lekker zijn op elk moment van de dag! Deze overheerlijke oliebollen zijn al decennia lang een groot succes in Nederland en worden dus vaak gegeten door de Nederlanders en natuurlijk door de toeristen die het zeker een keer willen proberen nu ze toch in Nederland zijn. Dit recept is niet volgens het standaard recept op de oliebollenmix, deze oliebollen met rozijnen en appel hebben dus even wat meer ingrediënten in zich en stappen. Dit maakt uiteraard deze oliebollen een stuk lekkerder en is dus zeker de moeite waard!

Gang: Nagerecht
Keuken: Nederlands
Bereidingstijd: 60 min.
Aantal personen: 8
Aantal oliebollen: 35

Ingrediënten

  • 750 gram bloem
  • 1 eetlepel zout
  • 750 ml melk
  • 2 eieren
  • 35 gram roomboter
  • kaneel naar smaak
  • 200 gram blauwe rozijnen
  • 4 appels
  • 200 gram witte rozijnen
  • 10 gram gedroogde gist
  • 3 theelepels basterdsuiker
  • 2 kleine goudreinetten
  • poedersuiker

Materialen

  • Mixer met gardes of een keukenmachine
  • Friteuse of frituurpan
  • Schuimspaan
  • Vergieten

Voorbereiding

  • Schil de appels, haal het klokhuis uit de appel en snijd ze in kleine blokjes.
  • Verwarm de melk op kamertemperatuur.
  • Smelt de roomboter op een laag pitje in een pannetje.
  • Wel de rozijnen in lauw water en dep ze droog met keukenpapier.

Bereidingswijze: Oliebollen met rozijnen en appel

  1. Doe de bloem en het zout in een grote beslagkom. Meng gist samen met suiker met een beetje warme melk en doe dit bij de bloem. Giet vervolgens beetje voor beetje tijdens het mixen de melk bij de bloem zodat er een gladde massa ontstaat.
  2. Roer de losgeklopte eieren er door tot ze volledig in het beslag zijn opgenomen.
  3. Voeg daarna de gesmolten roomboter toe.
  4. Voeg nu kaneel naar smaak toe.
  5. Meng voorzichtig de rozijnen en de stukjes appel door het beslag.
  6. Verdeel daarna het beslag over 2 kommen en dek deze af met een warme, vochtige theedoek. Zet het op een warme plaats en laat het ongeveer een uur rusten.
  7. Verwarm de olie tot het ongeveer 160 graden is. Dompel de lepels even in de hete olie en maak hiermee kleine hoopjes beslag. Laat ze voorzichtig in de olie glijden. Let op dat  ze niet te groot zijn en ook niet teveel tegelijk in de olie. Als de bollen niet uit zichzelf omdraaien, duw ze dan voor een seconde diep in de olie; meestal draaien ze dan om.
  8. Schep de oliebollen uit de pan als ze egaal bruin van kleur zijn. Leg ze in een schaal of vergiet met keukenpapier. Leg tussen elke laag oliebollen een laag keukenpapier.
  9. Bestrooi de oliebollen met rozijnen en appel nadat ze zijn afgekoeld met poedersuiker.

Tip

Hebben de oliebollen met rozijnen en appel gesmaakt en ben je opzoek naar meer lekkere recepten? Bekijk ze dan hieronder!

,

No comments yet.

Geef een reactie