Quiche lorraine

Recept Quiche Lorraine

Quiche LorraineHet geheime recept van AlainCaron, de Quiche Lorraine. Je begint bij dit recept met de deeg en eindigt met heerlijke Quiche Lorraine. Het allermooiste is om het allemaal zelf te maken en dat is goed mogelijk met dit recept. Je kunt Quiche Lorraine gemakkelijk van tevoren maken want, het is warm of koud altijd goed te eten en blijft lekker. Je kunt het eten als lunch of als een aanvulling op het diner. De fransen hebben hebber ook nog een andere chique naam voor dit recept ‘passepartoutgerecht’, noemen de Fransen het dan ook. Het recept is ook lekker flexibel, je kunt er een extra ei of wat meer kaas in doen en het gaat ook goed. Natuurlijk zal je Quiche Lorraine dan wat zwaarder op de maag vallen, wat ook weer beter vult. Wat je verder nog moet weten is dat deze Quiche Lorraine lekker fris van smaak is! Wacht niet langer en ga lekker aan de slag met dit Frans recept.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Bereidingstijd: 120 min.
Aantal personen: 12

Ingrediënten

  • 250 gram bloem en extra voor bestuiven
  • 125 gram boter, in kleine blokjes gesneden
  • 5 eieren
  • 200 gram ontbijtspek, aan een stuk
  • ½ theelepel olie
  • 2 bekertjes crème fraîche, a 125 ml
  • 150 ml melk
  • nootmuskaat, geraspt
  • 120 gram gruyère (kaas), geraspt

Voorbereiding

Stap 1

  • Meng de boter met de bloem.
  • Voeg 1 ei, 1 theelepel zout en 1 theelepel ijskoud water toe en meng het tot een homogene massa. Het is belangrijk dat er niet te lang wordt gekneed, want dan haal je al het lucht uit het deeg.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het ruim een uur staan.

Bereidingswijze

Stap 2

  • Rol het deeg uit op een bebloemde keukenblad en zorg dat het deeg mooi egaal, rond van vorm en overal precies even dik is.
  • Veeg met de hand alle overtollige bloem eraf en bekleed de quichevorm met het deeg.

Stap 3

  • Druk het deeg goed aan tegen de rand van de vorm. Snijd vervolgens het overtollige deeg bij de randen af. Prik daarna met een vork gaatjes in de bodem, zodat er onder geen lucht blijft hangen.

Stap 4

  • Snijd het spek in kleine blokjes en bak ze gaar in een pan met een dikke bodem met de olie.

Stap 5

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Meng in een kom de eieren met de melk, de crème fraîche en de kaas en breng het op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel de spekjes over het deeg en schenk het eimengsel erover.
  • Bak de quiche 10 min. onder in de oven, zodat de bodem goed gaar wordt.
  • Verplaats het rooster naar het midden en verlaag de oventemperatuur naar 180 °C.
  • Laat de randen en vulling van de Quiche Lorraine garen in ca. 30 min.

Laat de afgebakken taart afkoelen en bewaar afgedekt met vershoudfolie in de koelkast. U kunt de Quiche Lorraine 1 dag van tevoren bereiden en op de dag dat u het wilt gaat eten of serveren, kun je de Quiche Lorraine in ongeveer 15 minuten weer opwarmen. In een voorverwarmde oven op 160 °C of je kunt het ook koud eten.

Tip

Door de spekblokjes eerst even te blancheren, ofwel heel kort te koken in een laagje water, worden ze minder zout en verliezen ze wat van hun vet. Kortom het wordt een stuk gezonder!

Bron: Allerhande

, ,

No comments yet.

Geef een reactie