Spekkoek

Spekkoek

Spekkoek

Recept Spekkoek

Waarom noemen we dit gerecht spekkoek? Omdat deze koek bestaat uit een laagje lichtgeel beslag en een laagje bruin beslag. Doen we dit om en om krijg je het effect dat het eruitziet als spek. Daarom zullen we bij het bereiden van deze spekkoek twee aparte kommen gebruiken voor het beslag, de één voor lichte beslag de ander voor het donkere beslag. Deze spekkoek kun je gezellig met anderen maken en daarna lekker opeten met het bezoek. Genoeg voor iedereen, want je krijgt als resultaat 12 heerlijke porties spekkoek. Het is een Indonesische  gerecht  en zeker de moeite waarom om het te proberen! Hieronder tref je het recept voor de spekkoek.

Ingrediënten

  • 1 pak boter (250 gr) op kamertemperatuur
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 12 eieren
  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 theelepels kruidnagelpoeder
  • 2 theelepels nootmuskaatpoeder
  • 4 theelepels kaneelpoeder
  • 4 theelepels kardemompoeder
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • Een ronde bakblik met doorsnede van ca. 20 cm

Bereidingstijd: 100 min.     12 porties

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op grilstand voor op 125 °C.
  2. Klop daarna de suiker en de boter met een (hand)mixer tot het mengsel lichtgeel en luchtig is, dit neemt ongeveer 10 minuten in beslag.
  3. Splits nu de eieren en voeg al kloppend één voor één alle eierdooiers toe aan het botermengsel. Voeg daarna de bloem toe en klop tot alles gemengd is.
  4. Klop vervolgens in een kom 6 eiwitten stijf (hou je eiwitten over? dan kun je die gebruiken om bijvoorbeeld merengue van te maken). Spatel de eiwitten met een pannenlikker voorzichtig door het beslag zodat het beslag lekker luchtig blijft.
  5. Doe de helft van het beslag over in een andere kom en breng dit op smaak met de kruidnagel, kaneel, kardemom, nootmuskaat en vanille-extract.
  6. Meng door de overgebleven helft van het beslag de cacaopoeder.
  7. Vet de bakvorm goed in en Schep daarna 3 eetlepels beslag in de vorm en verdeel het dunne laagje over de bodem. Schuif vervolgens de bakvorm onder de gril en laat het beslag in ongeveer 2 minuten gaar worden. Schep 3 eetlepels van het cacaobeslag in de vorm en verdeel dit. Laat ook dit onder de gril stollen en wissel dit af zodat je een mooie gelaagde spekkoek krijgt. Laat de spekkoek eerst goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt, anders kan het kapot gaan.

Tips

  1. De cacaopoeder kun je vervangen door een eetbare kleurstof, je kunt het natuurlijk zo bont maken als je wilt!
  2. Je kunt er ook voor kiezen de boter te laten smelten door het te warmen in een pan, hierdoor kun je het makkelijker en beter mixen met de overige ingrediënten.

,

No comments yet.

Geef een reactie