Surinaamse bara

Recept bara

Surinaamse baraBara is een Hindoestaans/Surinaamse snack bereid met gele erwten of oerdie als de belangrijkste smaakmakers; deze smaakmaker zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Bara wordt geserveerd als voorgerecht of als hapje tussendoor gebruikt. Bara met pittige chutney is het lievelingshapje van de Hindoestaan!

Ingrediënten

  • 2 teentjes fijngemalen knoflook
  • 1 theelepel massala
  • 100 gram meel van oerdie erwten (oerdie besan)
  • olie (om de bara’s te bakken)
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels djira (gemalen komijnzaad)
  • 3 deelblokjes gehakte diepvries spinazie
  • 250-290 ml. water
  • 3 ½ gram zout

Bereidingstijd: 30 min.     4 porties

Bereidingswijze

  1. Om te beginnen gebruik een grote teil of iets in dit formaat, waarin je alle ingrediënten in kunt doen op olie na.
  2. Kneed de ingrediënten tot een zachte en luchtige deeg.
  3. Leg vervolgens folie of een schone theedoek over de teil en laat het deeg 2 uur rijzen (voor het beste resultaat is het verstandig het deeg èèn nacht tevoren klaarzetten en laten rijzen)
  4. Het is verstandig je handen licht in te vetten met olie anders blijft het deeg vervelend aan de handen kleven bij de volgende stap.
  5. Van het deeg maak je met je handen balletjes ter grootte van een ei en deze druk je daarna plat. Ze moeten in doorsnee ongeveer 10 tot 15 cm zijn, dit hangt af van de grootte van het balletje. Vervolgens druk je een gat in het midden.
  6. Nu kun je de olie verhitten en als het zover is de onafgemaakte bara’s erin doen. Zorg ervoor dat ze aan beide kanten goed bakken totdat ze een goudbruin kleurtje krijgen.

Variatietip

In plaats van gele erwten besan kan ter variatie ook oerdie besan gebruikt worden, dit is vers gemalen oerdie; in dat geval gebruik spinazie of tajerblad in plaats van selderij.

Serveertip

Bara kun je serveren met Chutney, Exotimex Mastersauce, Exotimex Redi Pepre Sauce, Ketchup of Faja Lobi Hot Sambal.

Ingrediënten

Waar haal je ingrediënten als massala, oerdie besan en djira vandaan? Deze kun je niet gewoon bij de Albert Heijen kopen maar wel bij een tropische supermarkt.

,

No comments yet.

Geef een reactie