Zandkoekjes recept

Zandkoekjes recept zonder ei

ZandkoekjesVanaf nu kun je de bekende zandkoekjes helemaal zelf maken. Dus koop wat minder koekjes en maak meer zandkoekjes! En dit helemaal zelf met behulp van dit heerlijk en simpel zandkoek recept! Dit koekje heb je in een klein uurtje gemaakt dus veel tijd zal het zeker niet in beslag nemen en het resultaat is genoeg voor 4 personen. Het is ook nog eens een vegetarisch koekje, wat bereidt wordt zonder ei. Het is dus het ideale koekje voor de vegetariërs onder ons. Dus wacht niet langer en probeer dit zandkoekjes recept gewoon eens uit!

Gang: Nagerecht
Keuken: Nederlands
Bereidingstijd:
Aantal personen: 4

Ingrediënten voor 4 personen

  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel melk
  • 75 gram suiker
  • 100 gram roomboter
  • Snufje zout

Bereidingswijze: Zandkoekjes

  1. Doe de bloem, melk, suiker en zout in een kom en snijd de boter met een mes in kleine blokjes.
  2. Kneed daarna alles tot een samenhangende bal.
  3. Rol het deeg tot een lap van 1 tot  ongeveer 3 cm dikte. Steek met een glas of een koekjessteker de koekjes eruit.
  4. Leg daarna de ongebakken koekjes op een beboterde bakplaat en zorg voor een kleine tussenruimte.
  5. Verwarm de oven voor op 160 graden C en schuif daarna het bakblik in het midden van de oven en bak de koekjes in circa 20 minuten gaar. Als de zandkoekjes lichtbruin van kleur zijn, dan zijn ze klaar om er lekker van te smullen!

Tips

Probeer het ook met cacao nibs, deze kun je in stap 3 toevoegen.
Hebben de zandkoekjes gesmaakt en ben je opzoek naar meer lekkere recepten? Bekijk ze dan hieronder!

, ,

34 Responses to Zandkoekjes recept

  1. Vera 30 maart 2014 at 12:31 #

    Super lekker

  2. nienke 15 april 2014 at 11:00 #

    Door 1 eetlepel melk toe te voegen, voorkom je dat het deeg erg droog wordt en gaat barsten in de oven. Veder erg lekker om cacao nibs toe te voegen.

    • Receptenmaken.nl 16 april 2014 at 19:26 #

      Nienke bedankt voor de tip! Die zal ik toevoegen onder “tip” :)
      Maar dan komt het ingrediënt cacao nibs. Die deed je in stap 3 als extraatje?

  3. sylvie 8 mei 2014 at 12:47 #

    vraagje klopt het dat de koekjes in de oven een beetje vet worden en borrelen??

    • Receptenmaken.nl 16 mei 2014 at 21:47 #

      Hey Vera, wat bedoel je precies met borrelen? Ze horen uiteindelijk wel krokant te zijn net zoals gewone koekjes. Kan zijn dat je teveel boter hebt gebruikt dan wordt het te vettig. Ik hoop dat ze uiteindelijk wel gesmaakt hebben en dat het goed is gekomen!

  4. floor 30 mei 2014 at 14:17 #

    Een klein vraagje kan ik ze ook gewoon op bankpapier leggen ?

  5. Hester 11 oktober 2014 at 07:45 #

    Superlekker en supersimpel Ik heb ze nu een paar keer gemaakt en iedereen vond het heerlijk. Bedankt voor het recept!

  6. ayla 19 oktober 2014 at 15:54 #

    er staat een foutje in het begin in, vegetariërs eten wel ei maar veganisten die eten niks wat met een dier te maken heeft

    • Receptenmaken.nl 30 oktober 2014 at 14:51 #

      Hoi Ayla, iedereen heeft natuurlijk zijn eigen definitie van “vegetarisch”. Ik begreep dat vegetariërs ook geen ei eten en dat de veganisten een stap verder gaan en dat is dat ze geen kledij gemaakt van leer dragen. Maar na onderzoek ben ik erachter gekomen dat mijn definitie toch niet klopt, ik zal het daarom aanpassen 😉 Thx for the tip!

  7. Joosje Beek 30 oktober 2014 at 15:31 #

    Kan je het ook bakken op aluminiumfolie? Het bakpapier is op

    • Receptenmaken.nl 31 oktober 2014 at 18:38 #

      Nee, dat gaat niet werken en zou ik ook niet proberen, je kunt beter eerst het bakpapier in huis halen. Daarmee zal je zeker slagen! 😉

  8. Lynn 31 oktober 2014 at 15:51 #

    Hallo, de koekjes zij erg lekker, alleen staat er dat ze veganistisch zijn maar er zit melk door dus zijn ze njet veganistisch, veganistisch is zonder producten van een dier.

  9. Manon 2 november 2014 at 17:38 #

    Ik heb ze net gemaakt maar bij mij moesten ze echt wel langer dan 20 minuten in de oven! Kan natuurlijk ook aan onze oven liggen :) Ik heb er kaneel en suiker overheen gestrooid! Heel lekker voor de herfst :)

    • Receptenmaken.nl 18 november 2014 at 18:06 #

      Leuk om te horen! En ja, dat zou inderdaad aan de oven kunnen liggen. Had je de oven wel goed voorverwarmd op 160 graden? Oh, dat heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar zo te horen het proberen waard! :)

  10. jose 21 november 2014 at 19:34 #

    net de koekjes gemaakt, waren heerlijk en ook weinig afwas. bedankt voor het recept ,ga het zeker vaker maken

  11. poepiedoepie 25 november 2014 at 13:47 #

    zo lekker

  12. Ilse 5 december 2014 at 13:12 #

    Njammie! Ik heb alpro soja bakboter gebruikt en sojamelk voor een volledig plantaardige versie. De koekjes zijn super lekker! Inderdaad nog wat zacht als je ze uit de oven haalt, maar na enkele minuten heerlijk knapperig en brokkelig. Bedankt voor dit lekkere recept!

    • Receptenmaken.nl 5 december 2014 at 14:43 #

      Ah.. Dat zijn even wat andere smaakmakende ingrediënten. Maar zo te horen was het een groot succes! Misschien moet ik dat ook dan maar even proberen. 😉

      Geen dank! Ben blij te horen dat het allemaal gelukt is en lekker gesmaakt heeft

  13. Natasha 18 december 2014 at 22:17 #

    Kan je ipv melk ook gewoon water gebruiken?

    • Receptenmaken.nl 22 december 2014 at 14:44 #

      Het zou wel kunnen maar, zal hierdoor wel minder smaken en qua structuur anders zijn.

  14. Drumschool Den Haag 3 januari 2015 at 20:23 #

    Hier komen ze net de oven uit en ruiken heerlijk. Wat sinaasappelrasp en cacao nibs erbij gedaan. Ook heb ik rijstmelk i.p.v. gewone melk gebruikt. Prima gelukt zo te zien :)

  15. Saskia en familie 17 januari 2015 at 20:27 #

    kortom een vegetarier eet geen vlees, wel kaas eieren en melk drinken etc
    een veganist eet/drinkt niets dat van een dier afkomt (dus ook niet dragen)
    zelfs geen dierlijke vetten zoals in boter,
    geen kaas want er zit stremsel in dat dus uit een dode koeiemaag komt…. (wel met vegetarisch stremsel)
    geen E120 want dat is luizenbloed, zit in fristi, rode m&m’s, rode koek, veel rode/roze producten zit bloed in en dat voeren we aan onze kinderen ?

    ik zit er tussen in, ik let heel erg op Enummers omdat er in teveel producten gewoon GIF/TROEP zit dat in andere landen verboden is en in NL gebruikt wordt…..
    simpel voorbeeld: mayonaise —> EDTA
    E131 zit bijvoorbeeld in blauwe spekjes….. zwaar verboden in VS en Australie en hier in NL eten wij het gewoon terwijl het gif is.
    enzovoort…..

    daarnaast eet ik bijna geen dieren, eens in de zoveel tijd een stukje kip of vis is alles, en dan heb ik het over een keer in het half jaar.

    veel groente en fruit eten zoals het hoort….. niet chemisch gemaakt voedsel uit supermarkten/bedrijven.

    en dit soort recepten zijn ideaal !!
    zelf eten maken is zoveel keer lekkerder dan uit een winkel :)

    bedankt.

    ik begon met kortom en uiteindelijk een heel verhaal 😛

  16. Koekjesbakken 15 maart 2015 at 15:07 #

    Bij mij wordt het deeg heel erg plakkerig en kan ik er geen goede vormpjes van maken. Ook is het heel taai deeg. Ik volg wel gewoon het recept :/

  17. sigijo2001 12 april 2015 at 14:38 #

    Kan je het ook maken met halvarine?

  18. Rianne en floortje 16 mei 2015 at 15:07 #

    Wij zijn ze aan het maken, we doen wel van alles het dubbele.

  19. Tamara 9 augustus 2015 at 21:48 #

    Erg lekker! Ik heb er nog een flinke schep chocoladepasta aan toegevoegd, daarna moest er wel weer meer bloem worden toegevoegd. Het was erg lekker!

  20. Daphne 26 september 2015 at 09:44 #

    Koekjes gelukt! Erg lekker!

    Helaas staan er wel wat fouten in, zoals al eerder is opgemerkt..Doordat er geen vlees of kaas (ivm stremsel) inzit is t al een vegatarisch recept. Door het ei eruit te halen heeft het de optie een veganistisch recept te worden, zodra de boter plantaardig is en je sojamelk gebruikt..

    • Receptenmaken.nl 26 september 2015 at 14:13 #

      Hi Daphne,
      Ik ben blij te horen dat het gelukt is en heeft gemaakt! En het is inderdaad een veganistisch recept door ook het ei weg te laten. Dit staat nu inderdaad verkeerd, ik zal het meteen aanpassen! 😉 Thanks!

  21. Pleun 22 januari 2016 at 16:51 #

    Kan je ook tarwe bloem ipv bloem gebruiken?

    • Receptenmaken.nl 10 maart 2016 at 15:32 #

      Hi Pleun,
      Dat kun je doen maar, het zal natuurlijk wel de smaak beïnvloeden. Met tarwe is het gezonder maar is naar mijn mening de smaak wat minder zoet. Met bloem is ie toch het lekkerst!

Geef een reactie